Part IV: Fontainebleau

English version under construction, but you can click the translate button on the right (select your language and go) :) .

More photos can be found here.

Zaterdag: Het Project, part IV.

Inderdaad, het is weer zover. Ik heb de draad van het project opgepikt. Deze keer treinden we naar

DSCN1521 DSCN1520

op drie kwartier van Parijs. Dit Renaissancekasteel werd door heel wat koningen en vooral door Napoléon (l’Empereur) gebruikt als buitenverblijf, uitvalsbasis voor lange jachtpartijen en werkplaats. Of om het met zijn woorden te zeggen: “La vraie demeure des rois, la maison des siècles”. Liefhebbers van de Renaissance kunnen er hun hartje ophalen: heel wat typische Renaissance-kenmerken (zowel in het interieur als in de stijl) werden er voor de eerste keer in Frankrijk toegepast.

Dus ik die zaterdagmorgen naar Gare de Lyon waar de Transilien mij geduldig opwachtte, mij mij even liet installeren en dan op een lekker tempo vertrok richting Fontainebleau. Ik twijfelde nog of ik mijn lentejasje zou aan trekken of toch mijn winterjas, het weer zou iets kouder worden dan in de week. Het werd de lentejas. Toen ik aankwam in Fontainebleau was de zon die ik in Parijs had gezien, verdwenen en voelde het frisjes aan. Dus ik begon direct aan het kasteelbezoek (€ 11 met audiogids inbegrepen, ongeveer 2-3 uur). Hieronder een aantal foto’s (wel zonder flits (mocht niet), dus het is nog mooier “int echt” dan op de foto’s!)

Toen ik daarna de tuin introk, was de zon mij al achterna gekomen en genoot ik van het weertje.

Het kasteel ligt aan de rand van Fontainebleau-city en grenst aan het Woud van Fontainebleau. Ideaal om te hiken (heb paar maand geleden een wandelkaart aangekocht om mij daar eens een dag goed te laten gaan) maar ook om te boulderen. Fontainebleau is de bakermat van deze sport (klimmen op rotsblokken) en zal, eens ik het klimmen weer oppik, zeker en vast een bestemming zijn waar ik nog eens heen reis.

DSCN1492 DSCN1495

Kortom: vond het een mooi kasteel (eerlijk gezegd draagt Chantilly wel nog iets meer mijn voorkeur weg dan dit kasteel), prachtige omgeving, zalige tuin en goed gelegen. En ja, ook dit zou ik aanraden aan iedereen die naar Parijs komt en nog een dagje over heeft. Zeker en vast de moeite waard.

LLL

– Meer info rond boulderen in Fontainebleau vind je hier.

– Het kasteel van Fontainebleau ook eens met een bezoekje vereren, hier vind je alvast meer praktische informatie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s