Part III: Chantilly

Het project, Part III: Chantilly

English version under construction, but you can click the translate button on the right (select your language and go) :) .

More photos can be found here.

Het weekend: de zoektocht naar een buitenverblijf

Veel Fransen – vooral Parijzenaars dan – hebben een buitenverblijf. Nu dacht ik, laat ik het aangename aan het nuttige koppelen en “het project part III” in het teken van een zoektocht naar een buitenverblijf stellen. En zo trok ik die zaterdagochtend op met de RER D richting

DSCN1106. Het zomerse weertje zette zich verder in het weekend, dus het werd een zalige dag.

Als je het station uitwandelt, bots je onmiddellijk op het reuzegrote bos dat zich kronkelt rond de hippodroom van Chantilly en naar le château de Chantilly leidt. En dat was dus het buitenverblijf waar ik mijn oog had lieten opvallen. Een kasteel, met een park en een bos. Niet ver van Parijs. Iets wat wel bij mij zou kunnen passen, dacht ik zo.

DSCN0994

Toen ik door het bos en naast de hippodroom liep, werd ik al vrolijk verwelkomd door twee kindjes en ook hun mama knikte vriendelijk terug. Ik vervolgde mijn tocht langs de gebouwen met de paardenstallen, draaide de hoek om en een prachtig zicht op het kasteel en het 7800 ha grote domein ontplooide zich.

DSCN1018DSCN1095

DSCN1103

Aangezien het zalig weer was, besloot ik om eerst de tuinen en het park te bezoeken. Grote pluspunt: Er is een vijver (ik maak nu al in mijn hoofd de uitnodigingen voor poolparty’s en waterpret in de zomer klaar).

DSCN1011

Ik liep door Engelse tuinen, Engels-Chinese tuinen, langs kanaaltjes en watervallen. Ik kwam een labyrint dat ik uiteraard moest uittesten. En botste op een zestal huisjes in het midden van het park. Handig om vrienden te slapen te leggen, mocht er niet genoeg plaats zijn in het kasteel.

DSCN1031DSCN1036

DSCN1023

Toen ik dan het woud binnendrong, maakte ik kennis met de huisdieren van de château: kangoeroes. Het is eens iets anders dan een goudvis, een poes of een hond.

DSCN1040 DSCN1047

DSCN1044 DSCN1039

Ik genoot nog wat van het goede weer alvorens ik het kasteel zelf aan een grondige inspectiebeurt onderwierp. Het kasteel is niet té groot, met zo een 40-tal (bezoekbare) kamers en gangen zag het er wel gezellig uit. In de meeste kamers vind je oude bekende schilderijen van Engelse, Franse, Italiaanse, Vlaamse … schilders. Dit museum is het tweede oudste museum dat plaats geeft aan peintures anciennes (het eerste het Louvre uiteraard). In de andere kamers kom je gebruiksvoorwerpen, gevechtsuitrustingen etc tegen.

DSCN1065  DSCN1084

Eén van de pronkstukken voor mij persoonlijk was toch wel de Bibliothèque (& Archives). Deze zaal stockeert op 2 niveaus een 15.000-tal exemplaren (1.500 manuscripten en 13.500 drukwerken). Waaronder: 200 middeleeuwse manuscripten (waarvan eentje uit de 11e eeuw), 700 incunabels (boeken van voor 1501) en 2.500 gedrukte boeken. Ik heb een passie voor manuscripten, middeleeuwen en boeken in het algemeen. Toen ik ook nog eens besefte dat Les Très Riches Heures du Duc de Berry daar ergens stond (weliswaar achter slot en grendel, maar je kon het wel als facsimile bewonderen, meer uitleg zie de LLL), kan je wel begrijpen dat ik daar een tijdje bleef rond snuisteren.

DSCN1066  DSCN1074

Daarna hing ik nog wat rond in het kasteel, bekeek de mogelijkheden ervan als buitenverblijf, liep nog even door de andere kant van het park en maakte mij dan stilaan klaar om terug te keren naar het station. Onder het heerlijke zonnetje huppelde ik naar de trein, stelde ik vast dat die pas binnen 45 minuten kwam, kocht mijn biljet en zette mij met een fris flesje water en mijn boek op een bankje in de zon. Het was warm, het was zalig en ik had ook even het gevoel dat ik bijna aan het verbranden was.

De balans van deze zoektocht naar een buitenverblijf.

– Voordelen: grote tuin, poolparty’s, parking, genoeg logeermogelijkheden, huisdieren, groot bos, kasteel, ideaal gelegen, prachtige bibliotheek.

– Nadelen: ganzen en opvliegende vogels (bepaalde vrienden hebben daar een heilige schrik voor), als de wind verkeerd zit hoor je in de verte de trein (en een buitenverblijf is er nu toch eenmaal om tot rust te komen) en er is toch wel wat onderhoud aan. Dus ik blijf verder zoeken.

Zondag blijft de dag waarop er gechilld wordt. Wat huishoudelijke taken, nog even een rondje in de buurt, mijn sportspullen bijeengezocht en na 2 weken inactiviteit nog eens richting fitnesscentrum gewandeld. Volgende week volgt er geen project part III, maar een bezoekje uit België. Dus duiken we nog eens Parijs in.

LLL

–  Op een 20-tal minuten met de trein en een 60-tal kilometer van Parijs, bevindt zich het prachtige kasteel Chantilly met een hippodroom, paardenstallen, een knap museum, een zalig park waar je de hand van Le Nôtre in ziet en nog veel meer. Wat? Dat kan je hier ontdekken.

–  Een apart puntje wijd ik toch met veel plezier aan de adembenemende bibliotheek. Kijken mag, aankomen niet. Check het hier.

– Geïntrigeerd door het geïllumineerde getijdenboek (een boek voor de middeleeuwse leek dat per maand opgedeeld is volgens de kerkelijke gebedsuren zodat ze zich daarnaar konden richten in hun privégebed) Les Très Riches Heures de Duc de Berry of wil je er meer over te weten komen: deze site licht alvast een tipje van de sluier op.

–  En wat slagroom en whipped cream te maken heeft met Chantilly? Volgens een legende zou die het daglicht hebben gezien in Chantilly. Helaas zijn er nergens officiële documenten of aanwijzingen die dat kunnen aantonen. De geschiedenis van deze créme fouettée kan je hier eens rustig nalezen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s