Part II: Provins

Project Part II: Provins

English version under construction, but you can click the translate button on the right (select your language and go) :) .

More photos can be found here.

Le projet continue. Uiteraard. Als ik mij ergens insmijt, dan gaan we er ook voor. Deze keer was de eindbestemming:

01

Provins, nog net in het Ile de France en op een tiental kilometer van de Champagnestreek. Eén van de grootste jaarmarkten in de middeleeuwen, aangezien het op het knooppunt lag van de wegen die naar het noorden en het zuiden leidden. En die middeleeuwse geschiedenis is er goed bewaard. In het toeristisch seizoen zijn er regelmatig middeleeuwse feesten, markten, evenementen, spektakels en straatanimatie. Nu dus niet, maar dat bederft natuurlijk de pret niet.

Ik was die morgen om 7 uur opgestaan (wat voor mij vroeg is, vroeger dan in de week!), en wat later aangekomen in de Gare de l’Est waar ik incheckte met mijn Navigo (gratis en voor niets) in de Transilien P naar Provins. Iets na 10 uur zette ik er voet aan grond, waarna de zoektocht naar het Office de Tourisme startte. Het toeristisch seizoen was nog niet echt begonnen, dus kon ik geen horden toeristen volgen naar het middeleeuwse centrum. Dan maar op goed gevoel en Liesbet-intuïtie gezocht. In het middeleeuwse hart van de stad beland en dan onder een aarzelend zonnetje een lekkere wandeling op en naast de omwallingen ofte remparts gemaakt. Kwestie van een overzicht op de omgeving, de stad en de grootsheid van het gebeuren te krijgen.

03 (1) 03 (4)

03 (2) 03 (3)

Daarna binnengevallen bij de Toeristische Dienst waar mij een mooi kaartje met de belangrijkste bezienswaardigheden voor de neus werd geschoven. Ik schafte er mij ook de Pass Provins aan (+/- 11 €) waarmee je de 4 belangrijkste monumenten aan een voordeelprijsje kan bezoeken. Na wat deskundige uitleg en een blik over het toeristische winkeltje, zette ik mijn verovering van Provins in. De meeste trekpleisters openen in deze tijd van het jaar om 14 uur, dus verkende ik het centrum nog wat. De zon had plaats gemaakt voor een grijze hemel, een fris windje en wat dwarrelende sneeuwvlokken. Het was ondertussen al iets voorbij de middag, en ik koos mij een restaurantje uit op het centrale marktplein met zicht op de belangrijkste bezienswaardigheden. Bij Mammy Gâteaux selecteerde ik een menu met een Galette met geitenkaas, honing, hesp en amandelen en als dessert een Crêpe met rabarberconfituur. Lekker en gezellig, ook vriendelijke en snelle bediening.

04 (0) 09 10

Na het middagmaal naar het Musée Provins dat gevestigd is in het oudste huis (XIIe eeuw) van Provins. Leuk museumpje rond het verleden van deze stad, maar ook niet meer dan dat.

04 (1)04 (2)04 (3)

Daarna naar de Grange aux Dîmes. Eén van de best bewaarde handelshuizen van Provins waar een typische middeleeuwse markt staat opgesteld en waar je aan de hand van een (gratis) audioguide meer informatie krijgt over het gebouw en de wassen poppen die de marktscènes uitbeelden. Een mooi educatief museum rond die glorietijd.

05 (1)  05 (2)  05 (3)

Daarna na een bezoek aan de kerk (Collégiale Saint-Quiriace) naar de Souterrains van Provins. Ik had mij die ochtend bij de toeristische dienst ingeschreven voor een geleid bezoek door deze ondergrondse gangen van de stad. En ik had er geen spijt van. Een gepassioneerde gids onthulde ons het verleden van de stad, van de ondergrondse gangen (die vooral voor steenwinning gebruikt werden) en leidde ons rond in deze donkere souterrains. Provins was een rijke stad en dat zie je ook aan het feit dat heel veel huizen al vroeg (middeleeuwen) in steen werden opgetrokken. Later werden de souterrains als opslagruimte gebruikt voor wijn en champagne, maar ook als vergaderplaats voor vrijmetselaars en als onderduikadres. De aantekeningen op de muur onthullen heel wat van de geschiedenis van deze plaats. De honderden meters die wij doorliepen met de gids omvatten ongeveer 10% van de souterrains van Provins. De andere zijn in het bezit van particulieren en niet toegankelijk. Toch wel een kei-leuk bezoek :).

07 (1)  07 (2)

Het was buiten al enorm afgekoeld en ik haastte mij dan ook naar de Tour César: het machtssymbool van de Graven van Champagne om indruk te maken op belegeraars en concurrenten. In de toren krijg je aan de hand van audiovisuele presentaties meer zicht op het verleden van deze toren en je kan er klimmen tot in de klokkentoren om te genieten van een fenomenaal zicht op het lage gedeelte van Provins en de omgeving (dit zicht krijgt zelfs een ster in mijn Michelingids, bij een blauwe hemel moet het dus nog indrukwekkender zijn).

08 (1)  08 (5)  08 (3)

Na dit bezoek in een sneltempo afgedaald naar het station van Provins. De trein naar Parijs gezocht, mij op een lekker plaatsje genesteld en na anderhalf uur uitgesprongen in de Gare de l’Est, mijn metro gezocht, overgestapt en 2 uur na vertrek in Provins de deur van mijn appartementje opengeduwd. Daarna mij klaargemaakt voor een chillie avond, om na te genieten van de dag en wat op te warmen met een chocolat chaud voor de tv.

Een bezoekje aan Provins is zeker en vast de moeite waard. Ik raad wel aan om er eerder in het toeristische seizoen eens rond te lopen. Er zijn meer winkeltjes open en de randanimatie + middeleeuwse spektakels geven meer schwung aan het geheel. Maar ik kijk alvast tevreden terug op mijn uitstapje.

LLL

– Op doorreis door Frankrijk, of op uitstap in de Champagnestreek of in Parijs en de verveling slaat toe (wat mij zou verwonderen, maar je weet nooit): dan is een détour naar Provins wel de moeite waard. Kan je niet kiezen uit de vele restaurantjes, dan kan ik je Mammy Gâteaux wel aanraden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s