Part I: Orléans

Part I: Orléans

English version under construction, but you can click the translate button on the right (select your language and go) :).

More pictures can be found here

Ik ben er dus aan begonnen. In februari. Januari vond ik iets te koud om op mijn gemakje te flaneren door straten en een stad te bezoeken. Op 16 februari stapte ik dus in Gare d’Austerlitz op de trein naar:

DSCN0856

Zaterdag

Het zonnetje scheen door de treinramen. De blauwe hemel lachte mij toe. Ik dommelde zachtjes in. Een uur later werd ik wakker, deed het gordijntje open (want de zon scheen daarvoor in mijn oogjes) en het zag wit. Ik keek verschrikt rond mij heen, sloot mijn ogen, deed ze opnieuw open, keek weer door het raampje naar buiten en het bleef mistig wit. Maakt een uur treinen vanuit Parijs naar het zuiden dan zo een verschil? Blijkbaar wel. Ik stapte uit in het station van Orléans om aan mijn ontdekkingstocht door deze stad te beginnen. Waarom ik er als eerste Orléans heb uitgekozen? Of het toeval is of misschien een symbolische betekenis heeft? Gewoon omdat het een stad is die mij aanspreekt of ook omdat ik het voorbeeld wil volgen van ons Jeanne die op veroveringstocht door Frankrijk getrokken is? Aan jullie de keuze om er de draai aan te geven die jullie willen.

Mijn eerste halte werd de Office de tourisme. Ik had dan wel mijn opzoekingswerk gedaan, wat informatie van een local en een handig toeristisch plannetje zijn wel handig om mijn exploratie grondig te doen. Nadat de vriendelijke dame mij de meeste bezienswaardigheden in deze hoofdstad van regio Centre had uitgelegd, begon ik aan mijn tocht. Rechtover de toeristische dienst bevindt zich het oude Hôtel de Ville (Hôtel Groslot) waarvan het interieur in zijn authentieke staat behouden is en waar Jeanne d’Arc (onder standbeeldvorm uiteraard) je opwacht alvorens je binnenstapt.

DSCN0781

Het verdere doel van de voormiddag: het historisch centrum tot de laatste straat, de oudste kerk en het origineelste vakwerkhuis verkennen en wat langs de Loire kuieren.

DSCN0783 DSCN0790

DSCN0823

’s Middags zijn de meeste toeristische bezienswaardigheden dicht, dus zocht ik een gezellig restaurantje om wat energie op te doen. In een zijstraatje vond ik La Cantine, een gezellig hip restaurant waar ik een lekkere Folie Douce heb verorberd (een slaatje met chorizo, tomaten, gebakken aardappeltjes, ei, en gepaneerde reblochon). Blijkbaar wel een populaire stek van inwoners van Orléans. Toen ik het restaurant verliet, stonden er buiten 3 compagnieën te wachten (ofwel hadden ze het gerucht opgevangen dat ik er zat :)). Onder een blauwe hemel en een stralende zon, mij neergevlijd met een boek op een bank langs de Loire en genoten van de warmte.

DSCN0792   (De Loire ‘s morgens onder een sluier mist)

DSCN0831 (De Loire ‘s middags onder een heerlijk blauwe hemel)

Daarna op naar het Musée Historique & Archéologique waar je ondergedompeld wordt in het verleden van Orléans en waar een speciale zaal aan Jeanne d’Arc gewijd is. Ik vermoed dat ik de eerste bezoeker van de namiddag was aangezien de suppoost mij overal volgde en ze mij stonden op te wachten om de zaal van Jeanne d’Arc te openen. Enkel voor mij. Wat een VIP-behandeling. Aangezien ik ook wel naar Orléans was gereisd om wat meer te weten over de Maagd van Orléans zelf, stapte ik verder naar het Maison de Jeanne d’Arc waar ze een viertal dagen heeft verbleven.

DSCN0821   DSCN0841

Daar kan je in een educatieve film en wat touchscreenfaciliteiten heel wat te weten komen. Ik bleef een beetje op mijn honger zitten. Het was het gekende verhaal (hoe ze van gelovig herderinnetje dat stemmen hoorde, via een passage bij de koning in spe, naar oorlogsaanvoerder en overwinnares evolueerde om uiteindelijk te eindigen op de brandstapel), maar dan ook niet meer. Ik had iets meer verwacht, wat meer “ongekende feiten”, een nuance bij het verhaal, maar het bleef redelijk braaf.  Even langs de Place de Martroi waar Jeanne op haar paard strijdlustig over het plein en de hoofdstraten van Orléans kijkt.

DSCN0843

In de voormiddag had ik al geprobeerd in de Cathédrale Sainte Croix binnen te dringen, maar er was een misviering bezig met hooggeplaatste clerici om de vastenperiode in te zetten. Dus verplaatste ik mijn kathedraalbezoek naar de namiddag. Wat rondgelopen in deze immense kathedraal en dan binnengesprongen in de Musée des Beaux Arts van Orléans met heel wat Renaissancewerken, niet alleen Italiaanse schilders maar ook heel wat kunstenaars uit de Nederlanden.

DSCN0802 DSCN0844

Als afsluiter nog even door één van de vele winkelstraten gelopen, een modieus rood zijtasje gescoord (eindelijk, ik zoek er al maanden naar) en dan richting station om een lekker plekje te bemachtigen in de trein die mij een uur later weer zou afleveren in Parijs.

Orléans is de moeite waard. Ik zou er persoonlijk niet langer dan een dag voor uit trekken. Deze stad heeft een mooi historisch centrum met authentieke vakwerkhuizen en houdt de hele Jeanne d’Arc-cultuur in ere. Je vindt niet alleen heel wat verwijzingen naar deze maagd van Orléans, elk jaar wordt er ook een herdenkingsfeest gehouden waarbij een streng geselecteerde jonge maagd op een paard door de straten van Orléans geleid wordt om zo eer te brengen aan Jeanne. Het meisje dat dit jaar die eer heeft, heet toevallig ook Jeanne. Naast het historische aspect, gaat Orléans ook met zijn tijd mee. Ik ben even binnen gesprongen in een tentoonstelling over Orléans 2025 met alle projecten die bezig zijn of van start gaan. En uiteraard zijn er enorm veel toffe winkeltjes en shoppingsgelegenheden (op mijn tocht kwam ik 2 winkelcentra tegen).

Het was een leuk uitstapje, ik had even het vakantiegevoel en het smaakt naar meer. Mijn verdere verovering van het Franse vasteland kan beginnen.

LLL

– In Orléans, en honger maar geen zin in iets typisch toeristisch? Zoek dan La Cantine en geniet. Reserveren is er wel aangeraden.

– En als dank aan de vriendelijke vrouw van de toeristische dienst, een verwijzing naar hun website, handig voor als je je trip naar deze stad wil plannen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s