The project

Orléans – Provins – Chantilly – Fontainebleau

DSCN0775

Wat: in 2013 zoveel mogelijk van Frankrijk exploreren/veroveren tijdens het weekend. Mensen die mij kennen, weten dat ik toch al redelijk wat van dit land gezien heb, maar toch nog niet alles. En daarom dus dit plan. Op deze pagina vinden jullie in grote lijnen het plan: waar het lot of mijn zin of mijn wil mij heen drijft en dan een link naar de blog.

Hoe: ik heb mij ook een Guide Vert aangeschaft (of ja, als je wil: de Groene Gids, maar dan in het Frans), kwestie van wat minder als toerist over te komen (hoewel mijn fototoestel mij waarschijnlijk al verraadt en bombardeert tot niet-inwoner van de bezochte stad). Vanuit Parijs vertrekken er heel wat treinen naar alle uithoeken van Frankrijk, en als je wat op voorhand boekt, geraak je tegen een aangenaam prijsje op je bestemming. Tot je 28e verjaardag kan je ook genieten van de jongerenkaart waarmee je kortingen krijgt op TGV’s en andere treinen. Daarenboven heb ik een Navigo-abonnement voor de zone Parijs, waarmee je sinds een tijdje ‘gratis’ naar heel wat toffe steden­ in alle zones kan.

Ik ben er dus aan begonnen. In februari.

Het project, Part I: Orléans

16.02. Mijn eerste uitstap was Orléans op een uurtje treinen van Parijs, aan de Loire. In de voetsporen van Jeanne d’Arc trok ik de stad door, rustte ik uit aan de Loire, spitte ik het verleden van de stad uit en kwam ik alles en nog wat te weten over deze maagd van Orléans. Tof stadje voor een dagje uit. Blog.

Orleans

Het project, Part II: Provins

Op 24.02 ging het richting Provins, op de rand van Ile de France met de Champagnestreek. Een stad waarvan het historische karakter en belang voor de streek (in de middeleeuwen één van de belangrijkste jaarmarkten in de Champagne en nu erkend door Unesco) nog steeds wordt uitgedragen: de middeleeuwse sfeer vind je zowel in het hoogste – de Tour César – als in het laagste punt – de souterrains. Een omweg waard als je er eens voorbij rijdt. Blog.

provins

Het project, Part III: Chantilly

Begin maart, 9 maart om precies te zijn, koos ik niet voor een stad maar voor een kasteel: le château de Chantilly. Dit kasteel bevindt zich in het midden van een 7.800 ha groot domein in één van de grootste wouden in de omgeving van Parijs. Je kan er 550 schilderijen terugvinden, een 15.000 tal boeken bewonderen en verdwalen in het park (waar je de invloed van Le Nôtre terugvindt) en het bos. Dit prachtige kasteel ligt op 60 km ten noorden van Parijs en is een echte aanrader als je in Parijs bent of er toevallig eens passeert. Blog.

chantilly

Het project, Part IV: Fontainebleau

Op 20.04 trok ik naar Fontainebleau, ten zuiden van Parijs, om het Renaissancekasteel van Fontainebleau te bezoeken. Een kasteel waarin vooral Napoléon zijn stempel liet doordrukken, maar ook later François Ir en Henri. Het is ook vooral via dit kasteel dat de Renaissance de weg vond naar Frankrijk. Dus, ben je in Parijs en heb je een dag over, spring op de Transilien en spendeer een dagje in en rond dit kasteel. Blog.Fontainebleau

Advertisements

5 thoughts on “The project

  1. Pingback: Nieuw – Nouveau – Neu – New | Liesbet à Paris

  2. Pingback: Paasblog en paasbezoek | Liesbet à Paris

  3. Pingback: A sunny weekend | Liesbet à Paris

  4. Pingback: The Project, part VI: Auvers-sur-Oise | Liesbet à Paris

  5. Pingback: Short post about a normal weekend | Liesbet à Paris

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s