Apps

Meer en meer backpackers nemen technologie mee op reis: in jeugdherbergen kom je vaker reizigers tegen met een laptop, anderen hebben al hun reisdocumenten op hun smartphone staan, en op wandeltochten kom je wel al eens een hiker tegen met een wandelgps. In de multimediawereld duiken er dan ook om de haverklap apps op die het hele backpacking- en outdoorgebeuren net dat ietsje tikkeltje handiger maken, of die je ruimte helpen besparen door je handleidingen, kaarten of gidsen op een smartphoneformaat mee te nemen op je tocht.

Ik weet dat er voor- en tegenstanders zijn van het meenemen van technologie op reis, maar ik vind het eigenlijk wel handig. Hieronder houd ik alle gratis apps bij die ik bespreek, in het lijstje onder het tabblad kan je ze per “thema” vinden.

Hostelling International

Beschrijving:

Hostelling International is een tijdje geleden op de boot gesprongen met een app die zowel offline als online te gebruiken is. Handig voor onderweg als je een jeugdherberg zoekt of als je meer info wil over je verblijfplaats. De app is logisch opgebouwd: op het beginscherm kan je kiezen uit een aantal opties: ofwel heb je onder “favourites” al je favorieten staan, vooral nuttig als je al op voorhand je reisweg hebt uitgestippeld. In “countries” en “cities/regions” kan je jeugdherbergen opzoeken per land, stad of streek. “Popular” geeft de meest bezochte en populaire hostels weer. Voor “around me” heb je wel een internetverbinding nodig, aangezien de app zich baseert op jouw actuele locatie om je de dichtstbijzijnde jeugdherbergen op te lijsten. Daarnaast kan je ook opzoeken waar de hostel exact gelegen is, kan je nieuwe hostels toevoegen aan je favorieten en kan je via foto’s en reviews van andere reizigers meer informatie over je verblijfplaats vergaren. Een handig app om in een oogopslag jeugdherbergen die bij HI zijn aangesloten, te boeken (internetverbinding vereist), op te zoeken of je mening te geven.

Toepasbaar:                      Apple

Prijs:                                     Gratis

Beschikbaarheid:            Niet alles is offline te gebruiken.

World Customs & Cultures

Beschrijving

Ben je op wereldreis en raak je het noorden kwijt tussen alle lokale gebruiken, dan kan deze app je wel uit de nood helpen. Je krijgt uitgebreide informatie over de gewoontes en culturen per land, je leert hoeveel afstand je moet houden, of oogcontact gewenst is …

Met deze app kan je je verdiepen in Begroetingen, Persoonlijke ruimte, Oogcontact, Gender issues, ‘Gestures’, Taboes, Wetten & Orde

Toepasbaar:                      Apple

Prijs:                                     Gratis

Beschikbaarheid:            Niet offline

SAS Survival Guide: Digitale survivalgids

Beschrijving

Op survivaltocht? Gewoon verdwaald in eigen land? Of gewoon zin om je overlevingskennis wat bij te spijkeren? Dan kan deze app waarschijnlijk helpen. Het wereldberoemde boek is gegoten in een applicatie met handleidingen met foto’s, video’s en tekst. Eén van de vele handigheidjes is het morseprogramma. Tik een bericht in op het scherm, druk op verzenden en het scherm licht op in morse.

Toepasbaar:                      Apple, Android

Prijs:                                     Gratis (minder uitgebreid) of € 4,99

Beschikbaarheid:            Niet offline

Pollen Info

De winter ligt achter ons, de meesten zijn dan ook blij dat ze de zakdoeken kunnen opbergen en de dagen met verkoudheden, verstopte neuzen en tranende ogen achter zich laten. De bomen beginnen te bloeien en brengen weer de nodige kleur in het landschap. Je staat op, ademt eens goed in, krijgt zin om te fietsen en even later te picknicken onder een boom! Leve de lente! Helaas niet voor iedereen. Heel wat hooikoortspatiënten kijken op tegen een periode van tranende ogen, niesbuien en vermoeidheid. De app Pollen Info speelt daarop in door de plaatselijke concentratie pollen in de lucht weer te geven. Om nog beter te kunnen anticiperen op wat er de komende dagen in de lucht hangt, toont de app de verwachte concentratie pollen voor de 5 volgende dagen. Bij het opstarten van de applicatie, kan je de steden aanduiden die in jouw buurt liggen en aangeven voor welke pollen je allergisch bent.

Toepasbaar:                      Apple, Android

Prijs:                                    Gratis

Beschikbaarheid:            Niet offline

Kamperen

De lente roept bij veel mensen een drang op om de natuur in te trekken, met de natuur in contact te komen. Ofwel verblijf je dan in een jeugdherberg, ofwel neem je de tent en trek je de natuur in. Om een handig overzichtje te krijgen van de campings die in de buurt zijn, lijst ik hieronder twee apps op:

1)      De app van Acsi (inderdaad, de gelijknamige kampeergids, waarbij je campings kan zoeken in de buurt, per land, plaats of campingnaam. Vervolgens krijg je een lijstje met campings waarbij je de plaats, een prijs en als het goed is ook een rating krijgt. Je kan uiteraard de camping zelf ook van dichterbij bekijken en o.a. foto’s, voorzieningen en andere gegevens kan verkrijgen.

2)      De app “Alan Rogers” waarbij je ook per land en dan per regio campings kan zoeken. Over de camping zelf krijg je dan ook wat uitleg.

Persoonlijk vind ik de “Acsi”-app overzichtelijker en duidelijker, aangezien je in een oogwenk zicht krijg op prijs en rating.

Toepasbaar:                      Apple, Android

Prijs:                                   Gratis

Beschikbaarheid:           Offline (maar niet alle info)

Camp Recipes

Een andere handige kampeerapp is de app CampRecipes”. De naam spreekt voor zich: recepten voor op de camping. De app is in het Engels, en geeft originele kookideetjes weer. Je kan kiezen om recepten te zoeken op “kookmethode” (grill, folie, op een stokje, …), “maaltijd” (dessert, lunch, ontbijt …) en “ingrediënt” (vis, kip, vegetarisch …).

Toepasbaar:                      Apple, Android

Prijs:                                   Gratis

Beschikbaarheid:            Offline

Hulp op zak

“Hulp op zak” is een handige app om medische informatie per land te verkrijgen (welke inentingen zijn er verplicht of handig), maar ook om je toch iets uit de slag te trekken in een land. Hoe verduidelijk je aan een Spaanse dokter dat je buikgriep hebt, aan de Poolse verpleegster dat je vreest een blaasontsteking te hebben? De app geeft je de kans om je symptomen en medische problemen in 8 talen uit te leggen (Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Turks, Russisch en Pools). De applicatie is opgedeeld in 4 tabbladen: info per land, medisch az, woordenboek en alarmcentrale*.

*Dit is een Nederlandse applicatie dus de telefoonnummers die in de rubriek “alarmcentrale” worden vermeld, zijn uiteraard niet van toepassing voor België.

Toepasbaar:                      Apple, Android

Prijs:                                   Gratis

Beschikbaarheid:           Offline

Op reis in eigen land

Een handige applicatie voor iedereen met een smartphone en toegang tot internet. Deze app maakt gebruik van augmented reality (AR) waarbij aan een beeld van de werkelijkheid elementen worden toegevoegd door een computer waardoor je extra informatie over de omgeving kan opsnorren.

Met de gratis app “OntdekVlaanderenNu” heb je meer dan 28 000 toeristische hotspots in Vlaanderen en Brussel: restaurants en cafés, fiets- en wandelideetjes, uitgaans- en ontspanningsmogelijkheden … Als je niet weet wat doen, of je wil laten verrassen, dan is deze app zeker het proberen waard. Daarenboven worden de gegevens dagelijks bijgewerkt.

Hoe ga je te werk?

  1. Surf met je smartphone naar m.layar.com en download de Layar app
  2. Selecteer de OntdekVlaanderenNu laag
  3. Kies wat je wilt vinden en selecteer de straal waarbinnen je wilt zoeken
  4. Maak met de camera van je smartphone een scan van je omgeving. De pictogrammen die op je scherm verschijnen duiden de plaats(en) aan die je zoekt.
  5. Klik op het gewenste pictogram. Je smartphone toont je de kortste weg!

Op deze site vind je er alvast meer informatie over: http://www.vlaanderen-vakantieland.be/in-de-kijker/voluit/verrijk-je-bezoek/ en hier kan je de app downloaden : http://app.lk/getlayar?e=~aCludZllpVm&x=

Photosynth

Vaak word je door de uitgestrektheid en de schoonheid van een landschap gegrepen en sta je voor het probleem dat je het niet kan vatten op je smartphonecamera (je hebt nu eenmaal niet altijd je fototoestel mee op uitstapjes). Er bestaan heel wat applicaties om panoramafoto’s of 360° foto’s te maken. Een gratis app waarvan ik wel tevreden ben, is Photosynth: een intuïtieve en gebruiksvriendelijke app die je in een oogwenk alles laat registreren in alle richtingen die je zelf wenst. Zo maak je een panoramafoto van alles boven, onder, naast en rond je. Even later kan je die dan delen op facebook of andere sociale media.

Beschikbaar voor: Windows Phone & iOS.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s